Waar naartoe met bladafval?

08
/10
/2024

De herfst is in het land en de bomen vormen een waar kleurenpalet. Vallende bladeren zorgen echter ook voor heel wat blad(af)val. Waar moet dit allemaal naartoe?

De gemeentelijke technische dienst komt geregeld langs met de borstelwagen of om manueel te borstelen langs wegen en pleinen. Op die manier voorkomen we dat een glibberige laag bladeren voor gevaarlijke situaties zorgt.

Nuttige eigenschappen

Laten we vooral niet vergeten dat afgevallen bladeren ook nuttige eigenschappen met zich meebrengen. Afgevallen bladeren zorgen o.a. voor:

  • Een beschermende en isolerende laag die vaste planten beschermt tegen lage temperaturen.
  • Meer voeding en structuur in de bodem doordat regenwormen deze omzetten in nuttige mineralen.
  • Schuilplaatsen voor verschillende diersoorten zoals insecten, regenwormen, muizen en egels.
  • Meer voedselaanbod voor vogels in de winter doordat insecten meer schuilgelegenheid hebben en regenwormen meer voedsel hebben.

Je kan er ook voor kiezen om een deel van de afgevallen bladeren te verzamelen en deze samen met ander GFT-afval op een composthoop te gooien. Na het composteerproces krijg je dan compost en/of humus die je kan gebruiken in andere delen van je (moes)tuin.

Tip! Let op welk blad je gebruikt. Het blad van de eik en de beuk verteren moeizaam vanwege het looizuur dat erin zit, maar het blad van de linde, hazelaar, berk en es is puur snoepgoed voor het bodemleven.

Wanneer ruim je de gevallen bladeren best wel op?

Op het gazon verwijder je de bladeren best wel. Door het bladerdek komt er geen zonlicht meer bij het gras, waardoor het gras geel kan worden en afsterft. Ook de vijver moet je vrij houden van bladeren. De bladeren zakken naar de bodem en vormen daar een ideale voedingsbodem voor algen.

Er zijn dus tal van redenen om bladeren te laten liggen of om ze op een andere manier te hergebruiken. Denk in het vervolg dus twee keer na vooraleer je ze in de GFT-bak gooit!