Zwerfkatten
Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden voert onze gemeente een diervriendelijke aanpak. De katten vangen lost het probleem op zich niet op. Door het weghalen van zwerfkatten ontstaat er een omgeving met voldoende voedselvoorraden, waardoor andere katten uit de buurt de leegte opvullen.
Wat kan je doen?
Zie je een zwerfkat lopen, maak dan meteen melding bij het gemeentelijk meldpunt op 0800 99 573 of via het digitale meldpunt. Snel reageren is de boodschap, want katten vermenigvuldigen zich zeer snel. Binnen de kortste keren heb je er een paar families bij.
Wat gebeurt er met de gemelde katten?
De katten worden door het dierenasiel van Sint-Truiden met een aangepaste kooi gevangen. Er worden geen zwerfkatten geëuthanaseerd, tenzij op medisch advies van de dierenarts en in het belang van het dier zelf.
Het dierenasiel kan zelf beslissen om tamme zwerfkatten te herplaatsen.
De andere zwerfkatten krijgen na sterilisatie/castratie een knip in het oor, zodat zichtbaar is dat ze al behandeld zijn. Na revalidatie worden de zwervers vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving.
De praktijk bewijst het, deze zwerfkattenaanpak is effectief maar is enkel sluitend als ook katteneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen en hun huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar laten maken. Anders blijft het dweilen met de kraan open. De gemeente Gingelom voorziet een subsidie voor de sterilisatie van huiskatten.
Contactinformatie
Dienst Milieu
Sint-Pieterstraat 1
3890 GingelomOpeningsuren
- Vandaag open van 08:00 tot 12:00, van 13:00 tot 15:00
- Morgen open van 08:00 tot 12:00