Surlet de Chokier

Eerste regent van België

Baron Surlet de ChokierOp 4 oktober 1830 riep België haar onafhankelijkheid uit van het Koninkrijk der Nederlanden, maar toen had het nieuwe land nog geen staatshoofd. In februari 1831 besloot men een regent aan te duiden, in afwachting van de benoeming van een geschikte koning.
Dat werd baron Erasme Louis Surlet de Chokier (1769-1839).

Surlet de Chokier werd in 1769 in een Luiks patriciërsgezin geboren, als tweede zoon van een welstellend jurist die in 1758 de heerlijkheid van Gingelom gekocht had.

Al in 1789 was Surlet de Chokier een actief revolutionair. Hij zette de prins-bisschop mee af. Hij moest even vluchten naar Breda, maar in 1792 kwam hij terug naar Gingelom. Nadien werd hij (Frans) burgemeester van de gemeente en zetelde in het Frans parlement.

Tijdens de Nederlandse periode (1815-1830) was hij lid van de Tweede Kamer van de Staten-Generaal en leider van de Zuidelijke oppositie. Hij kon zo scherp uit de hoek komen dat hij de bijnaam 'Surlet de Choquant' kreeg.

Na de revolutie in 1831 werkte de edelman mee aan de Belgische grondwet. Toen de Franse prins Louis de Nemours de Belgische troon moest weigeren, werd Surlet de Chokier regent van België.

Op 21 juli 1831 werd Leopold van Saksen-Coburg als koning der Belgen geïnstalleerd. Daarop trok de regent zich zichtbaar opgelucht uit de nationale politiek terug. Op gemeentelijk vlak bleef Surlet burgemeester van Gingelom tot aan zijn overlijden op 7 augustus 1839.

Surlet de Chokier kreeg honderd jaar later een standbeeld en een plein in Brussel. Naar hem is ook het plaatselijk bier 'de Chokier' genoemd.

Bronzen borstbeeld

Borstbeeld baron Surlet de ChokierSinds de heropening van het gemeentehuis siert in het gemeentehuis ter nagedachtenis van de Baron de Chokier een bronzen borstbeeld in een vergaderzaal die naar hem genoemd werd.

Er werd ook een straat in de deelgemeente Gingelom naar hem genoemd: een deel van de voormalige Steenstraat werd omgedoopt tot de ’Surlet de Chokierstraat‘.


Contactinformatie