Drankvergunning vaste, reizende of occasionele drankgelegenheden

Als uitbater van een vaste drankgelegenheid (bijvoorbeeld: café, restaurant, cafetaria, frituur, …) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken (bijvoorbeeld: bieren, wijnen, mousserende wijnen, …) en sterke dranken (bijvoorbeeld: gin, cognac, cocktails, … ).
Deze vergunning is persoons- en plaatsgebonden en kan niet worden overgedragen.

Als uitbater van een reizende drankgelegenheid (bijvoorbeeld: tapwagen, mobiele cocktailbar, boten, ...) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken (bijvoorbeeld: bieren, wijnen, mousserende wijnen, …) en sterke dranken (bijvoorbeeld gin, cognac, cocktails, … ).
Deze vergunning is persoonsgebonden en kan niet worden overgedragen. Deze vergunning geldt voor het volledige grondgebied van België.

Als organisator van een occasionele drankgelegenheid (bijvoorbeeld: fuif of evenement,…) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken (bijvoorbeeld: bieren, wijnen, mousserende wijnen, …) en sterke dranken (bijvoorbeeld: gin, cognac, cocktails, … ).
Deze vergunning is persoons-, plaats- en tijdsgebonden en kan niet worden overgedragen.

Voorwaarden

 

Drankvergunning voor een vaste drankgelegenheid

Voor het verkrijgen van een drankvergunning voor een vaste drankgelegenheid moet je voldoen aan de moraliteits- en hygiënevoorwaarden en beschikken over een brandveiligheidsattest.

De controle van de moraliteitsvoorwaarden gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister (uittreksel strafregister model 596.1.).
Dit attest moet aangeleverd worden door:

  • De uitbater.
  • De eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde.
  • De inwonende personen die in de uitbating zouden kunnen deelnemen.
  • Indien de uitbating in handen is van een vennootschap, moeten ook de medezaakvoerders een attest kunnen voorleggen. De moraliteitsvoorwaarden zijn persoonsgeboden.

De controle van de hygiënevoorwaarden voor een vaste drankgelegenheid gebeurt o.b.v. controle attest. Dit attest vind je als 1ste bijlage in het standaard aanvraagformulier.

De controle op de brandveiligheid wordt uitgevoerd door de brandweer. De aanvraag doe je rechtstreeks bij de brandweer.

Drankvergunning voor een reizende drankgelegenheid

Voor het verkrijgen van een drankvergunning voor een reizende drankgelegenheid moet je voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden, zoals omschreven staat onder drankvergunning voor vaste drankgelegenheid.

Drankvergunning voor een occasionele drankgelegenheid

Voor het verkrijgen van een drankvergunning voor een occasionele drankgelegenheid moet je voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden, zoals omschreven staat onder drankvergunning voor vaste drankgelegenheid. Het uittreksel uit het stafregister moet afgeleverd worden door de aanvrager/organisator.

Procedure

Voor het bekomen van een drankvergunning voor een vaste, reizende of occasionele drankgelegenheid moet je het aanvraagformulier volledig ingevuld en ondertekend mailen naar economie@gingelom.be.

Volgende documenten moet je toevoegen om je aanvraag te vervolledigen: 

Vaste drankvergunning

  • Het volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.
  • Uittreksel(s) strafregister (model 596.1).
  • Hygiëne attest (zie aanvraagformulier bijlage 1) .
  • Aanvraag brandveiligheidsinspectie (zie aanvraagformulier bijlage 2).

Reizende drankvergunning

  • Het volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.
  • Uittreksel(s) strafregister.

Occasionele drankvergunning

  • Het volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.
  • Uittreksel(s) strafregister.

Regelgeving