Overlast door bijen en wespen

Een bijenzwerm in jouw tuin?

Bijen, wespen en hoornaars kunnen in bepaalde situaties overlast veroorzaken. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen deze insecten want afhankelijk van met welk dier je te maken hebt, moet je beroep doen op een imker, de brandweer of een bestrijder.

Bijen

Bijen zijn nuttige insecten en mogen niet zonder goede reden bestreden worden. Ze zijn essentieel voor de bestuiving van planten en gewassen. Als er een bijenzwerm in de buurt is, waarvan je zware hinder ondervindt, neem dan contact op met een imker. Zij kunnen bijenvolken veilig verplaatsen zonder schade aan de dieren toe te brengen.

In Gingelom kan je contact opnemen met volgende imkers:

Guy Vanstapel 

0498 05 42 80

Alexander Kerbusch
haalmeeruitjetuin@gmail.com
0484 78 01 99

Urbain Van Gucht
Imkerij Duimelijn
uvg@telenet.be
Duimelijn@telenet.be
011 76 59 06
0472 90 15 21

Dirk Bonneux
dirk.bonneux@gmail.com
0496 05 06 71

 

Natascha Steffanie
natascha.steffanie@gmail.com
0475 43 51 28

Wespen

Wespen kunnen vooral in de late zomer agressief worden en voor overlast zorgen. Ze worden aangetrokken door zoet voedsel en dranken. Om wespenoverlast te verminderen, kunnen de volgende maatregelen helpen:

  • Afval goed afsluiten en geen etensresten laten liggen.

  • Plaats wespenvallen op locaties waar wespen vaak worden gezien.

  • Zorg voor planten met felle geuren zoals lavendel, melisse, sering …

Sla of dood zeker geen wespen, op die manier worden ze enkel agressiever. Dode wespen scheiden nl. een specifieke feromoon uit waarbij er bij andere wespen in de buurt instinctief agressie wordt opgewekt.

Als een wespennest op een gevaarlijke plek zit, zoals in een spouwmuur of schuur, schakel dan de brandweer in of een verdelger. Probeer een nest nooit zelf te verwijderen want dit neemt risico’s met zich mee. Je kan een wespennest melden bij de brandweer via het e-loket of door te bellen naar 011 24 88 01.

Europose en Aziatische hoornaar

Hoornaars zijn een grotere wespensoort en worden vaak gevreesd vanwege hun grootte. In Vlaanderen kennen we de Europese en de Aziatische hoornaar. Eerstgenoemde is tamelijk onschadelijk, de andere zorgt vaak voor overlast en schade.

Europese hoornaars zijn minder agressief en jagen op andere insecten zoals wespen, muggen, bijen ...
Aziatische hoornaars daarentegen worden agressief wanneer mensen te dicht in de buurt van hun nest komen en vormen een bedreiging voor bijenpopulaties. Ze worden ook beschouwd als invasieve exoot. Een typisch kenmerk van de Aziatische hoornaar zijn de gele poten.

Als je er een ziet, kan je dit melden via Vespa-watch en/of www.waarnemingen.be. Hierdoor kan de verspreiding van de soort gemonitord worden.

Bestrijding van hoornaars dient met grote voorzichtigheid te gebeuren en is een taak voor de brandweer of professionele ongediertebestrijders. Zij beschikken over de juiste beschermingsmiddelen en methodes om een nest veilig te verwijderen.

In Gingelom kan je contact opnemen met volgende erkende bestrijders om de nesten op eigen kosten te verwijderen:

Naam

Telefoon

Jeroen Degreef

0494 27 96 97

Tom Bessemans

0476 33 61 93

 


Contactinformatie