Opgelet voor de (reuzen)berenklauw!

Het groeiseizoen is al een tijdje bezig. Dit is de periode waarin heel wat bloemen groeien en bloeien, waaronder ook de berenklauw.

In België komen twee soorten berenklauw voor, de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) en de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium). Deze planten staan er om bekend om brandwonden te veroorzaken bij mensen. Het is dus belangrijk om deze planten te herkennen en maatregelen te nemen als je er een ziet.

Verschillen tussen de soorten

1. Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is te herkennen aan zijn grote, witte bloemschermen, zijn roodgevlekte en behaarde stengel en zijn grof gezaagde, diep ingesneden bladeren.  In een volwassen stadium kan deze plant 5 (!) meter hoog worden.

Typische kenmerken van reuzenberenklauw: 1) grootte van de volwassen plant; 2) bladvorm en bladrand;
3) de behaarde, rood-paars gevlekte stengel.

De reuzenberenklauw wordt ook beschouwd als invasieve exoot. Door zijn enorme omvang zorgt hij er voor dat inheemse planten minder ruimte hebben om te groeien waardoor de biodiversiteit afneemt. Hij verspreidt zich gemakkelijk en is in grote hoeveelheden terug te vinden langs autosnelwegen, spoorlijnen en waterlopen maar ook in verwaarloosde tuinen en bossen.

2. Gewone berenklauw

De gewone berenklauw heeft dezelfde kenmerken als de reuzenberenklauw maar hij heeft geen rode vlekken op de stengel, wordt slechts 2 meter hoog en heeft een afgerond, gelobd blad.

Typisch kenmerk gewone berenklauw: afgerond, gelobd blad.

Toxiciteit

Als je de bladeren of de stam van de plant aanraakt, kan je huid in contact komen met het plantsap. In het sap zit furocumarine, een stof die je huid overgevoelig maakt voor zonlicht. Als je na aanraking van de plant in de zon komt, kunnen er na 24 uur huidletsels ontstaan die er uitzien als echte brandwonden. Deze overgevoeligheid voor de zon kan meerdere dagen duren. Je vermijdt dan best gedurende één week elke blootstelling aan zonlicht door lange mouwen of een lange broek te dragen.

Hoe problemen voorkomen?

Het is aangewezen om uit de buurt van de berenklauw te blijven. Als je huid om de een of andere reden toch in contact komt met het sap van de berenklauw, spoel dan meteen na contact je huid met koud water en blijf uit de zon. Als er geen zonlicht in contact komt met de huid, is het mogelijk dat je geen blaren krijgt.

Heb je een paar kleine blaartjes die nauwelijks pijn doen? Deze kan je zelf verzorgen: spoel met lauw water en dek daarna af met niet-klevend verband.

Neem contact op met de huisarts of spoedpost bij uitgebreid contact met de huid of grote blaren. Bedek de huid zodat er geen zonlicht bij kan komen.

Als de plant op plaatsen staat waar hij schadelijk kan zijn, maak dan een melding bij de gemeente via milieu@gingelom.be. Voeg duidelijke foto’s van de bloem, het blad en de stengel toe zodat de plant herkend kan worden. Indien nodig, worden er maatregelen getroffen.